WASHINGTON - Het aantal arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten, exclusief de landbouw, is in juli gestegen met 207.000. Dat is wat meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking bleef staan op 5,0, het laagste peil sinds september 2001.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt. De toename van de werkgelegenheid in mei en juni is opwaarts herzien met in totaal 42.000 banen.

Uurloon

Het gemiddelde uurloon in de VS ging vorige maand omhoog met 0,4 procent van 16,07 tot 16,13 dollar, de sterkste stijging in een jaar. In de afgelopen twaalf maanden steeg het uurloon met 2,7 procent.

Vooral in de detailhandel, autoverkoop en financiële diensten kwamen meer mensen aan de slag. De nieuwe cijfers kunnen volgens analisten leiden tot een verdere renteverhoging in de Verenigde Staten omdat de groei van de economie blijft toenemen. Volgende week valt er een rentebesluit en de verwachting is dat het belangrijkste tarief dan met een kwart procentpunt omhoog zal gaan naar 3,5 procent.

Orkaansgeweld

De invloed van het recente orkaangeweld in de VS blijkt mee te vallen. Sommige deskundigen gingen ervan uit dat de orkaan Dennis, die vorige maand over Florida raasde, een negatief effect op de arbeidsmarkt zou hebben.