Het Haagse Bronovo-ziekenhuis dreigt gesloten te worden. Donderdag wordt door ziekenhuisgroep Haaglanden Medisch Centrum (HMC), waar het onderdeel van is, aan medewerkers bekendgemaakt wat de strategie wordt en waarschijnlijk ook of het ziekenhuis dichtgaat. Wat ging hieraan vooraf?

Het Bronovo is landelijk bekend doordat de kinderen van koningin Máxima en koning Willem-Alexander er alle drie geboren werden. Van dat koninklijke aanzien merkt het ziekenhuis nu niet veel meer; eind 2018 blijkt dat er een flinke reorganisatie nodig is om de zorg voor Den Haag en Haaglanden "haalbaar en betaalbaar" te houden.

Zo meldt het zorgbedrijf dat personeelsschaarste, druk op de zorgkosten en de afgesproken groei van 0 procent voor ziekenhuizen hun tol eisen.

Overigens zegt de ziekenhuisgroep ook dat de problemen nu nog meevallen: "HMC is een financieel gezond ziekenhuis, met voldoende buffers om tegenslagen op te vangen. Juist om dat in de toekomst zo te houden kijken we nu vooruit."

Er worden daarom verschillende scenario's tegen het licht gehouden, waarbij het afbouwen van zorg in het HMC Bronovo, maar ook bij HMC-locatie Antoniushove tot de opties behoort.

De verkenning zorgt ervoor dat veel mensen zich druk maken over de toekomst van de ziekenhuizen. Begin januari worden er bij een petitie dan ook ruim 23.000 handtekeningen verzameld om beide ziekenhuizen open te houden.

Sluiting staat volgens sommigen al vast

Dan berichten lokale media op 10 januari jongstleden dat de sluiting van het Bronovo-ziekenhuis een feit wordt, en voor eind 2021 of begin 2022 gepland staat. Dat schrijven ze op basis van een geheim rapport, dat niet naar buiten wordt gebracht. Het HMC laat niets los.

In het rapport staat dat het niet realistisch zou zijn om alle drie de ziekenhuizen van het HMC open te houden. Een model waarin één ziekenhuis wordt gesloten, blijkt het voordeligst. Hierbij zijn de investeringskosten wel iets hoger, maar kan op de exploitatie worden bespaard. Bovendien kan de grond, met een waarde van 30 miljoen euro, worden verkocht.

De meeste functies van het Bronovo kunnen worden overgeheveld naar ziekenhuislocatie Westeinde. Daarmee zouden er geen gedwongen ontslagen hoeven vallen. Om die reden is vakbond CNV Zorg & Welzijn half januari niet ongerust over de plannen.