De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.

De bedragen zijn iets lager in vergelijking met die in een studie uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen "belastingmisdaden" vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog "alarmerend hoog". Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang noemde de resultaten van het onderzoek "onvoorstelbaar" en stelde dat er snel actie ondernomen moest worden om belastingontduiking tegen te gaan.

Het onderzoek maakt deel uit van een vijfpuntenplan van de sociaaldemocraten om de "belastingkloof te dichten. Ze willen onder meer dat bedrijven minimaal 18 procent belasting betalen over de winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen.

Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief van 25 procent geldt. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!