Oostenrijk moet zijn feestdagenbeleid aanpassen, omdat het tot discriminatie op grond van godsdienst leidt, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie dinsdag. Momenteel krijgen alleen leden van bepaalde kerken vrij op Goede Vrijdag.

In Oostenrijk krijgen namelijk alleen leden van de evangelische kerken Augsburger Bekenntis en Helvetisches Bekenntnis, de Oud-Katholieke Kerk en de Evangelisch-Methodistische Kerk een betaalde vrije dag.

Werkt een lid van een van die kerken alsnog op Goede Vrijdag, dan krijgt hij of zij een feestdagentoeslag.

Het Hof oordeelt dat deze Oostenrijkse wetgeving tot directe discriminatie op grond van godsdienst leidt. Oostenrijk moet de wetgeving dus aanpassen. Of iedereen moet vrij krijgen op Goede Vrijdag of niemand.

"Zolang Oostenrijk zijn wetgeving niet aanpast om de gelijke behandeling te herstellen, is een particuliere wetgever onder bepaalde voorwaarden verplicht om ook aan zijn andere werknemers een betaalde vrije dag toe te kennen op Goede Vrijdag", aldus het Hof.

De werknemers moeten dan wel vooraf toestemming vragen. Krijgen ze dat niet, dan hebben ze recht op een feestdagentoeslag.

Man achter de zaak werkte op Goede Vrijdag

Het Hof doet zijn uitspraak in de zaak die is aangespannen door Markus Achatzki, een medewerker van detectivebureau Cresco Investigation.

Hij werkte in 2015 op Goede Vrijdag en eist een feestdagentoeslag, zoals leden van een van de vier kerken krijgen als zij werken op Goede Vrijdag.