Oud-topbestuurder Carlos Ghosn van autobedrijf Nissan blijft vastzitten in een Japanse gevangenis. Een rechter wil hem niet op borgtocht vrijlaten, ondanks verschillende toezeggingen van de 64-jarige topman.

Zo wilde Ghosn een hogere waarborgsom betalen en stelde hij voor om een appartement in Tokio te huren, een enkelband te dragen en zijn paspoort in te leveren.

Ook zou hij zelf zijn bewaking willen financieren. De gevallen automagnaat benadrukt onschuldig te zijn en dit te willen bewijzen.

Ghosn wordt verdacht van financieel wangedrag bij Nissan. Zijn voorarrest is al verschillende keren verlengd sinds hij half november werd gearresteerd. Volgens Ghosns advocaten is hij ziek geworden door zijn verblijf in een koude cel.

Het lijkt erop dat aan Ghosns tijd als topman van Renault ook een einde komt. De Franse automaker had de bestuurder tot nu toe alleen op non-actief gesteld, maar onlangs liet de Franse minister Bruno Le Maire namens grootaandeelhouder de Franse staat al weten dat aan een vervanger moest worden gedacht. Donderdag komt het bestuur van Renault bijeen om over de leiding van het bedrijf te praten.

Volgens ingewijden maakt operationeel directeur Thierry Bolloré, die nu al tijdelijk de taken van Ghosn heeft overgenomen, grote kans om topman te worden. Renault zou daarnaast de bij Michelin vertrekkende topman Jean-Dominique Senard benoemen als voorzitter.