AMSTERDAM - Nederlandse leidinggevenden zijn minder optimistisch over de kans op een economische opleving dan veel buitenlandse collega's. In Nederland verwacht 52 procent dat de situatie de komende twaalf maanden verbetert, wereldwijd ligt dat gemiddelde op 61 procent.

Dat is dinsdag bekendgemaakt door onderzoeksbureau Taylor Nelson Sofres (TNS). Het onderzoek recent gehouden onder topmensen van vooraanstaande bedrijven in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Optimisten in België

Leidinggevenden in België zijn de meest optimische managers van de wereld. Bijna 85 procent denkt dat de situatie verbetert, gevolgd door 84 procent in China, Korea en Hongkong. De grootste pessimisten zitten in Duitsland en Spanje.

Mondhoeken dalen

Over het algemeen waren de leidinggevenden in het tweede kwartaal minder positief dan in het eerste kwartaal. Het wereldwijde gemiddelde daalde 6 procentpunten. Ook in Nederland nam het optimisme af, van 56 naar 52 procent. De grootste teruggang werd echter gemeten in Engeland: het optimisme daalde 17 procentpunt naar 52 procent.

Zonnig

Managers in de financiële wereld zijn wereldwijd het zonnigst gestemd. In de sectoren reizen, transport en groothandel verwacht hooguit 58 procent dat het beter zal gaan.