De risico's die Italië neemt, zijn vooral politiek. Dat zei voorzitter Mário Centeno van de Eurogroep maandag op een persconferentie, toen aan onder meer hem werd gevraagd hoe hij de risico's van het beleid van het land inschat.

Centeno: "We groeien nog steeds meer dan voor de crisis, maar we nemen ook grote risico's. Ik ben optimistisch, maar omdat de risico's die worden genomen politiek zijn, kunnen wij niet ingrijpen."

De voorzitter zei te hopen dat de mensen die politieke besluiten nemen, zich bewust zijn van de risico's die hun besluiten vormen voor de economische voorspoed.

Verder ziet hij de herziene begroting van Italië als een succes dat door dialoog werd bereikt. In de aangepaste begroting wordt door het land een begrotingstekort van 2 procent nagestreefd, in plaats van de eerder voorgenomen 2,4 procent. "Nu moet het nog worden uitgevoerd", aldus de voorzitter.

Eurocommissaris Pierre Moscovici voegde toe dat de aangepaste begroting een "overwinning" is die werd bereikt door "dialoog en vertrouwen".

'Het IMF-beleid is juist risicovol'

Italiaanse Minister van Economische Zaken Giovanni Tria verdedigde maandag tijdens een persmoment nog het beleid van het land om geld uit te geven ondanks het begrotingstekort. Volgens Tria is dit beleid niet riskant. Hij gaat daarmee in tegen de uitingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat dergelijk beleid juist een gevaar vormt voor de wereldeconomie.

Na de handelsoorlog tussen de VS en China en Brexit noemde Tria het beleid dat IMF adviseert "het vierde risico". "Italië vormt geen risico voor de Europese en wereldwijde economie."