AMSTERDAM - De drastische waardedaling van de Braziliaanse munteenheid heeft de aandelenkoersen van ABN Amro en Ahold dinsdag flink gedrukt. Deze bedrijven hebben grote belangen in Zuid-Amerika. De aandelen van ABN Amro daalden 7,6 procent en die van Ahold 6,3 procent.

Mede hierdoor zakte de beursgraadmeter AEX dinsdag 5,95 punten (1,6 procent) tot 355,92 punten. Het aantal stijgende en dalende koersen in de AEX was vrijwel even groot.

Crisis

De Braziliaanse munt, de real, was maandag fors gezakt na eerdere dalingen. De inflatie neemt rap toe, waardoor dezelfde economische crisis dreigt als in het naburige Argentinië.

ABN Amro haalt ongeveer 15 procent van zijn inkomsten uit Brazilië. De bank heeft volgens kenners ongeveer dezelfde bezittingen als de Spaanse BSCH, die waarschuwde dat de winst lager zal uitvallen door onder meer de Braziliaanse problemen. Ahold zit vooral in Argentinië, dat de grootste handelspartner is van Brazilië. Ook de argwanende houding van de Amerikaanse consumenten ten opzichte van hun economie speelde het supermarktconcern parten.

Corus

Opmerkelijk is dat de Brits-Nederlandse staalfabriek Corus geen last heeft van de Braziliaanse problemen. Het aandeel Corus sloot dinsdag zelfs 2,2 procent hoger, ondanks de recente overname van de Braziliaanse branchegenoot CSN.

Consumentenvertrouwen

De meeste andere AEX-aandelen dobberden dinsdag wat stuurloos rond, nog bijkomend van de uitbundige koersstijgingen maandag toen de AEX 7,7 procent steeg. Een deel van de koersen ging 's ochtends licht omhoog, maar zakte 's middags weer iets in na bekendmaking van het tegenvallende consumentenvertrouwen in de VS.

Bij de minderverhandelde fondsen maakten de aandeelhouders van chipmachinefabrikant ASM International een grote klapper. De koers steeg 18,7 procent doordat het bedrijf maandag gunstige vooruitzichten bekendmaakte.

Op en neer

Tegenvaller op de MidKap was opnieuw het winkelconcern Vendex: het aandeel schiet de laatste tijd nogal op en neer, maar per saldo resteert afgelopen maand een bovengemiddelde daling van 25 procent. Een verklaring is wellicht de tanende bereidheid van Nederlandse consumenten aankopen te doen.

Dalingen

Elders in Europa overheersten eveneens koersdalingen. De FTSE-index in Londen zakte 0,5 procent, evenals de CAC-index in Parijs. De beurs in Frankfurt was bijna de gehele dag negatiever gestemd, maar in de avonduren kroop de DAX-index richting een winst van 0,5 procent door opkrabbelende koersen in de VS.

De crisissfeer in Brazilië was funest voor de aandelen in Spanje. In Madrid moest de Ibex-index 5,1 procent terug. De koers van de bank BSCH duikelde bijna 11 procent. Concurrent BBVA, die woensdag kwartaalresultaten presenteert, ging 7,3 procent omlaag. Telecomconcern Telefónica verloor 8,4 procent.

Euro

De euro krabbelde dinsdag wat op na de recente dalingen. Vooral het tegenvallende consumentenvertrouwen in de VS gaf investeerders aanleiding weer geld te steken in de Europese munteenheid. De koers steeg van 0,9790 dollar naar 0,9865. In pond sterling bleef de euro bijna ongewijzigd op 0,6275 pond.