De Chinese investeringen in Nederland zijn in 2018 sterk afgenomen. De investeringen door Chinese partijen in Nederlandse bedrijven of andere bezittingen bedroegen vorig jaar 0,9 miljard dollar, tegen ruim 3,7 miljard dollar in 2017.

De daling hangt deels samen met de strengere screening door de Nederlandse overheid in bijvoorbeeld de telecomindustrie, blijkt maandag uit een rapport van advocatenkantoor Baker McKenzie en onderzoeksinstituut Rhodium Group. Ook ontbrak het aan grote deals.

Voor heel Europa gingen de Chinese investeringen vorig jaar met 70 procent omlaag tot 22,5 miljard dollar. In 2017 ging het nog om een bedrag van 80 miljard dollar.

Dat kwam grotendeels door de overname van de Zwitserse zadenhandelaar en producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta in 2017. ChemChina nam het bedrijf over voor 43 miljard dollar.

In de Verenigde Staten kwamen de Chinese investeringen vorig jaar uit op 4,8 miljard dollar, tegen het recordbedrag van 46 miljard dollar in 2017. Dit komt door de Amerikaanse angst voor Chinese inbreuk op de nationale veiligheid en de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten, aldus het rapport.