De Chinese economie groeide het afgelopen kwartaal in het traagste tempo sinds 2009. Dat komt volgens kenners door onder meer de zwakkere wereldwijde vraag naar producten en de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) groeide in het vierde kwartaal met 6,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt overeen met de verwachtingen van economen. In het derde kwartaal groeide de op een na grootste economie ter wereld nog met 6,5 procent.

Over heel 2018 was sprake van een economische groei van 6,6 procent, het laagste percentage in 28 jaar. Peking heeft al maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren. Zo mogen banken kleinere reserves aanhouden, zodat er meer geld beschikbaar komt om aan bedrijven te lenen. Ook komen er belastingverlagingen aan.

De gevolgen van die maatregelen zijn echter pas over enige tijd zichtbaar. Economen verwachten daardoor dat de groei van de Chinese economie eerst nog verder zal afzwakken. Daarna zal de economische groei naar verwachting weer aantrekken. Dit wordt niet voor de zomer verwacht.

Verder waren er cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen in China. De industrie in het land produceerde in december 5,7 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat was een onverwacht goed cijfer. Een maand eerder groeide de industriële productie nog met 5,4 procent.

In de Chinese winkels werd iets meer verkocht. In december vielen de verkopen 8,2 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat was een iets grotere toename dan de 8,1 procent groei in november.