Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Oxfam

Oxfam Novib: Economische ongelijkheid groeit wereldwijd

Het vermogen van miljardairs is in het afgelopen jaar met dubbele cijfers gestegen, terwijl het armste deel van de wereldbevolking nog armer is geworden. De mondiale daling van belastingtarieven speelde een belangrijke rol in het versterken van deze ongelijkheid, aldus ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport.
Door ANP

Volgens Oxfam is het vermogen van rijke mensen die meer dan 1 miljard dollar bezitten in een jaar tijd met 12 procent gegroeid. Het vermogen van de 3,8 miljard armste mensen op aarde is in doorsnee juist met 11 procent afgenomen.

Het vermogen van de rijkste 26 mensen bij elkaar opgeteld, is gelijk aan het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking.

Oxfam publiceert het onderzoek aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.

Volgens de organisatie kwamen er in 2018 wereldwijd 165 miljardairs bij. De toename is wel kleiner dan een jaar eerder. Toen steeg het aantal miljardairs nog met een recordaantal (233).

Versoepeling belastingregels speelt rol bij groeiende ongelijkheid

Oxfam denkt dat er een verband is tussen de groeiende ongelijkheid en versoepeling van belastingregels. Zo is de winstbelasting wereldwijd gedaald van 38 procent in 2003 naar 24 procent in 2018. Ook zijn in meerdere ontwikkelingslanden de belastingen op erfenissen en eigendom omlaaggegaan.

Het thema van onrechtvaardige belastingregels raakt nauw aan Nederland, aldus directeur Michiel Servaes van de ontwikkelingsorganisatie.

Uit internationaal onderzoek bleek dat 10 procent van de winst van grote bedrijven weggesluisd wordt via Nederland. ''Ons land stond vorig jaar in de top vijf van belastingparadijzen", zegt Servaes. Ook haalt hij de recente perikelen rondom de dividendbelasting aan als een negatief voorbeeld.


Lees meer over:

GeldEconomie

Aanbevolen artikelen