KLM gaat honderd tot 150 grondtechnici persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade door hun wilde staking.

Dat heeft een woordvoerder van KLM dinsdag gezegd. De grondtechnici legden zaterdag bijna de hele dag het werk neer uit onvrede over hun salaris. KLM meldde door de staking 15 miljoen euro schade te hebben geleden. Een woordvoerder benadrukt dat de schadeclaim niet geheel op de werknemers wordt verhaald: "Dat zou onredelijk zijn. KLM is niet uit op het faillissement van de werknemers. De claim heeft voor een deel symbolische waarde."

Unicum

De schadeclaim tegen de eigen werknemers is een unicum in Nederland. Hoogleraar arbeidsrecht E. Verhulp van de Universiteit van Amsterdam kent geen vergelijkbaar geval. Bedrijven dreigen wel vaker met claims bij wilde stakingen, maar voerden die niet uit.

Psychologische bijstand

De vakbonden hadden dinsdagmorgen aangedrongen op duidelijkheid over de claim. Volgens de bonden leden de grondtechnici onder de onzekerheid. Enkelen zouden zich ziek hebben gemeld en psychologische bijstand hebben opgezocht, aldus G. Hardeveld van FNV Bondgenoten en R. Woudstra van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT).

Hardeveld noemt het doorzetten van de claim "niet bevorderlijk voor het overleg met KLM." FNV-leden die aanspakelijk worden gesteld kunnen hulp krijgen van juristen van de vakbond. Voorzitter R. van der Hout van de NVLT zegt de claim en andere straffen te zullen aanvechten: "Op deze manier heeft het weinig zin om verder te onderhandelen over het loon."

Straffen

Wegens de staking is KLM maandag begonnen disciplinaire straffen uit te delen aan de betrokken werknemers. De medewerkers kregen straffen variërend van een schorsing tot berisping.

Ultimatum

De vakbonden steunden de staking zaterdag niet. Zij onderhandelen vrijdag met KLM over het loon van de circa 800 grondtechnici. De NVLT heeft besloten KLM niet voor vrijdag een ultimatum te stellen, ondanks eerdere plannen daartoe. "We willen de onderhandelingen hiermee niet verzwaren," aldus bestuurslid R. Woudstra. Een ultimatum is een opmaat voor een georganiseerde staking.

Internationaal niveau

De bonden onderhandelen inmiddels een jaar met KLM over de lonen van de grondtechnici. Zij willen dat de beloning op een internationaal niveau wordt gebracht. Het maximumloon zou dan ongeveer 40 procent hoger komen te liggen dan nu.

/ECONOMIE 'KLM maakt goede kans met schadeclaim'