Beddenverkoper Beter Bed sleept het Duitse chemiebedrijf BASF voor de rechter. Het bedrijf uit Uden wil op die manier een schadevergoeding loskrijgen voor het Duitse gifschandaal dat meer dan een jaar geleden speelde.

Het Duitse dochterbedrijf van Beter Bed, Matratzen Concord, kreeg een flinke klap toen bleek dat schuimmatrassen door een productiefout van BASF te veel van een giftige stof konden bevatten. Hoewel er volgens Beter Bed geen direct gevaar was, zat de schrik er bij Duitse consumenten flink in en liepen de verkopen terug.

Topman John Kruijssen wil niet vooruitlopen op het geëiste bedrag. "Ik wil een fatsoenlijke afwikkeling", zegt hij.

Beter Bed kwam vrijdag ook met een handelsbericht over het vierde kwartaal. Het bedrijf zegt op koers te liggen met de reorganisatie die in oktober werd aangekondigd en noteerde ten opzichte van een jaar eerder een stijging van de vergelijkbare omzet van 2,2 procent. Vooral in de Benelux trok de verkoop aan.

Bij de reorganisatie valt het doek voor 176 van de circa duizend Matratzen Concord-vestigingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook trekt Beter Bed zich terug uit Spanje en is er een nieuwe strategie uitgerold voor Nederland en België.