NEW YORK - Topfunctionarissen van het Amerikaanse telecombedrijf QWest hebben ongeveer 500 miljoen dollar verdiend met opties en aandelentransacties in de periode dat het bedrijf omzetcijfers kunstmatig oppompte. Dat meldde de New York Times dinsdag.

Volgens de krant vergaarde de voormalige topman Joseph Nacchio tussen 1999 en 2001 met het verkopen van aandelen 227 miljoen dollar. De financiële voorman van QWest, Robert Woodruff, kon met het te gelde maken van via opties verkregen aandelen 29 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven.

De nieuwe bestuursvoorzitter Richaerd Notebaert gaf maandag toe dat QWest voor zijn aantreden met de boekhouding heeft gesjoemeld zodat er voor ruim 1 miljard dollar meer leek te zijn verkocht dan daadwerkelijk het geval is geweest. Hij zei dat de jaarrekeningen zullen worden herschreven.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC en het ministerie van Justitie onderzoeken of bij QWest is gefraudeerd.

QWest is een van de vele Amerikaanse telecombedrijven waar bestuurs- en directieleden de afgelopen jaren enorm miljoenen hebben verdiend door aandelen te verkopen voordat bekend werd dat de bedrijfsresultaten veel slechter waren dan de gepubliceerde cijfers toonden.