AMSTERDAM - "Het is een beurs met een stuurloos karakter." Een treffende typering van een handelaar die het ook niet meer wist dinsdagochtend. Aanvankelijk stegen de koersen sterk in navolging van de sterkste vierdaagse stijging sinds 1933 van de Amerikaanse Dow-Jonesindex een dag eerder.


Bekijk video

Later zakten ze even hard weer in, om vervolgens rond het slot van maandag te blijven dobberen. De verwachting is dat Wall Street later op de dag iets lager opent.

"De afgelopen weken was het makkelijk: alles was rood of alles was groen", memoreert een belegger. Inmiddels zijn beleggers echter danig in de war en vertonen de beurzen weer een vertrouwd verdeeld beeld. De hoofdfondsen in Amsterdam telden ongeveer evenveel stijgers als dalers. Rond het middaguur noteerde de AEX-index dan ook 0,6 punten of 0,17 procent lager op 361,27.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws, bleven de meest verhandelde fondsen stuivertje wisselen. "Het is een beetje een defensieve dag", aldus een handelaar, verwijzend naar klimmers als Koninklijke Olie (3,1 procent) en TPG (2,8 procent). "Maar daarop zijn ook weer uitzonderingen." Zoals onder meer Ahold, dat 3,7 procent verloor.

Midkap

Waren in Amerika de financiële waarden de grote winnaars, op Beursplein 5 moesten ING en ABN Amro evenwel procenten inleveren. De middelgrote fondsen verging het beter, met als uitblinker ASM International. De toeleverancier voor de chipindustrie verraste beleggers een dag eerder positief en voorziet een herstel van de sector en kreeg er 14 procent bij. De Midkap-index klom met 6,81 punten (1,8 procent) naar 385,32.

Ook op de andere effectenbeurzen in Europa bleek de zon minder fel te schijnen dan de opening had doen vermoeden. Zo daalde de DAX-index in het eerste handelsuur, na een ruim 1 procent hogere opening, naar een verlies van ruim 1,5 2 procent.

Tegenvallende cijfers, zoals die van medisch bedrijf Fresensius, en de onlust door de bestuurscrisis bij het niet-beursgenoteerde mediaconcern Bertelsmann waren waarschijnlijk belangrijke redenen voor het verminderen van het optimisme. Maar ook het gedrag van speculanten, die hun door de forse koersstijging van maandag (7,85 procent) verkregen winst incasseren, zou hebben kunnen bijgedragen aan het jojo-effect.

Jojo

Ook Parijs was aan de jojo. Een koersopening van 1,3 in de plus zette zich binnen een uur om in een verlies van bijna 1 procent. Daar trok gasbedrijf Air Liquide de graadmeter omlaag. Het bedrijf presenteerde slechter dan verwachte halfjaarcijfers. Eind van ochtend schommelde de CAC-40 rond het slot van maandag.

Als laatste index kleurde in de ochtenduren ook de Londense FTSE rood. De graadmeter stond op een verlies van 0,5 procent.

Zelfs de vrolijke noot die de dollar op de valutamarkten liet klinken kon het handelsfeestje op de effectenbeurzen niet redden.

Euro

De Amerikaanse munt herstelde zich ten opzichte van de yen en de euro. De euro daalde tot 0,98 dollar. Een etmaal terug was dat nog ,9870 dollar. Ten opzichte van het Britse pond bleef de euro net als maandag net beneden de 0,6300 pond hangen.