De Chinese regering heeft sommige staatsondernemingen geadviseerd niet naar de Verenigde Staten te reizen, meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van anonieme bronnen.

Als bestuurders een reis toch moeten maken, dienen ze extra voorzichtig te zijn met hun apparatuur. Dit is naar verluidt de boodschap van de commissie die de ruim honderd staatsondernemingen beheert.

Ook voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland wordt gewaarschuwd.

Chinese en Amerikaanse bestuurders zijn sowieso voorzichtiger geworden met reizen na de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada. China verdenkt Canada en de VS ervan haar te gebruiken in het handelsconflict tussen de VS en China.

In januari zijn de Amerikaanse autoriteiten gestart met zaken tegen verschillende Chinese ondernemingen die verdacht worden van het stelen van bedrijfsgeheimen.

Meer stimulans voor Chinese economie

Dinsdag kwam ook naar buiten dat de Chinese overheid de economie meer gaat stimuleren. Elke week komen er signalen naar buiten dat de Chinese economie niet meer zo hard groeit als in de laatste tien jaar.

Zo is voor het eerst in twintig jaar de autoverkoop gedaald en krimpt de Chinese industrie. Dit zou vooral te wijten zijn aan de Chinese consument die de hand op de knip houdt.

Analisten verwachten dat China voor bijna omgerekend 300 miljard euro aan belastingverlagingen gaat doorvoeren.