De Duitse economie is vorig jaar met 1,5 procent gegroeid. Dit is de zwakste groei in vijf jaar, blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In 2017 liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2 procent zien.

Maar de Duitse economie ondervindt de laatste maanden veel hinder van de wereldwijde handelsspanningen, de afzwakkende wereldeconomie en onzekerheid door de Brexit. Daardoor kwam de export van Duitsland onder druk te staan. Productieverstoringen in de Duitse auto-industrie kwamen daar bovenop.

Hierdoor was er de vrees voor een recessie in de laatste helft van vorig jaar. Van een recessie is sprake als de economie twee kwartalen op een rij krimpt. De Duitse economie kromp in het derde kwartaal al.

Maar volgens het Duitse statistiekbureau groeide de economie in het vierde kwartaal nipt. In februari worden specifieke cijfers bekendgemaakt. 

Economie profiteert van hogere consumentenbestedingen

De hogere consumentenbestedingen in Duitsland zorgden juist voor steun, net als de gestegen investeringen in het bedrijfsleven en de goede gang van zaken in de bouwsector. Ook de overheidsuitgaven zaten in de lift. De Duitse economie laat nu al negen jaar op rij een groei optekenen.

Verder werd bekend dat Duitsland vorig jaar een begrotingsoverschot wist te realiseren van 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 1 procent in 2017. Het overschot kwam uit op het recordbedrag van 59,2 miljard euro. Het is het vijfde jaar op rij dat Duitsland een overschot op de begroting heeft.