UTRECHT - De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) neemt de hele supermarktbranche onder de loep wegens vermeende leeftijdsdiscriminatie. Een woordvoerder stelde dinsdag dat de commissie daarmee tegemoet komt aan een verzoek van CNV Jongeren.

De jongerenvakbond van het CNV klopte in mei bij de CGB aan, nadat het bijna tachtig klachten over de supermarktbranche had binnengekregen. Werkgevers in deze sector zouden discrimineren door jongeren na een paar tijdelijke contracten de laan uit te sturen, omdat ze te duur worden. Ook kregen twintigers ronduit te horen dat ze te oud waren om te solliciteren naar een baan als vakkenvuller of caissière.

De CGB heeft inmiddels al twee individueel aangekaarte zaken over onderscheid op grond van leeftijd door supermarkten behandeld. In de een kwam de commissie tot de conclusie dat Albert Heijn discrimineerde door het aanbieden van een vacature aan louter medewerkers tot 19 jaar. In de andere zaak werd Boni Markten op de vingers getikt. De supermarkt had het contract niet verlengd van een werkneemster die het wettelijk minimumjeugdloon was ontgroeid (23 jaar en ouder) en direct daarna drie jongere hulpkrachten aangenomen.

J. van Well, bij supermarktkoepel CBL hoofd van de afdeling personeel en opleiding, spreekt van incidenten. In andere zaken die nog bij de CGB voorliggen, gaat het volgens hem vooral om een onbedoelde effect van de Wet flexibiliteit en zekerheid. Deze bepaalt dat een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar mag krijgen bij dezelfde werkgever. Bij een vierde contract is sprake van een vast dienstverband.

Van Well stelt dat de gewoonte om veel te werken met tijdelijke contracten, samenhangt met het feit dat veel jongeren in een supermarkt niet hun toekomstige beroep zoeken. "Ze willen vaak alleen bijverdienen en werkervaring opdoen, terwijl ze bijvoorbeeld rechten studeren. Na drie tijdelijke contracten staat een werkgever dan voor de vraag: is het verstandig om deze jongere aan je te binden, terwijl je weet dat zijn hart elders ligt."

De brancheorganisatie wil graag meewerken aan het onderzoek van de CGB. "Vooral omdat wij hopen aan te tonen dat er vooral sprake is van incidenten. Ook willen wij een oplossing wat betreft de wetgeving en de smet op de sector wegnemen", aldus Van Well. De commissie verwacht in november klaar te zijn met het onderzoek.