De gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn ontving 7 miljoen euro via een door Nissan en Mitsubishi in Nederland opgezet bedrijf, meldt de Franse zakenkrant Les Echos maandag.

De twee autofabrikanten richtten in juni 2017 Nissan Mitsubishi BV op om bonussen aan medewerkers en managers te betalen. De top van beide bedrijven zou niet via deze Nederlandse tak bonussen ontvangen.

Toch werd Ghosn vorig jaar februari op de loonlijst gezet van de joint venture, waardoor ook hij voor bonussen in aanmerking kwam. Dat gebeurde volgens de krant zonder medeweten van andere directieleden.

Ghosn zit al sinds half november in de cel in Japan op verdenking van belastingfraude als baas van Nissan. Zijn arrestatie heeft tot spanningen geleid binnen de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan en Mitsubishi ontsloegen Ghosn, terwijl Renault eerst bewijzen wil zien van zijn misdaden.

Vrijdag maakte de Japanse aanklager officieel bekend Ghosn te vervolgen voor financieel wangedrag. Hij wordt aangeklaagd voor het toeschrijven van persoonlijke investeringsverliezen aan het autobedrijf en het opgeven van een lager salaris dan hij in werkelijk ontving.

'Ghosn wordt slecht behandeld in gevangenis'

Volgens de vrouw van Ghosn wordt hij tijdens zijn verblijf in de gevangenis slecht behandeld. Dat schreef zij in een brief aan mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

Carole Ghosn vraagt de organisatie in het document "de harde behandeling" van haar man en "het onrecht dat hem wordt aangedaan door het Japanse rechtssysteem" te onderzoeken. 

De voormalige Nissan-topman zou worden vastgehouden in een onverwarmde cel van nog geen 7 vierkante meter en alleen rijst en gerst te eten krijgen. Ook krijgt hij volgens zijn vrouw zijn medicijnen niet en wordt hij iedere dag urenlang verhoord en uitgescholden. 

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat Ghosn slecht behandeld wordt. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!