Oliekartel OPEC en andere grote olieproducerende landen zijn volgens de Saoedische olieminister Khalid Al Falih met de juiste zaken bezig om de oliemarkt beter in balans te brengen. Hij toonde zich tijdens een conferentie in Abu Dhabi positief over onder meer de productieverlaging.

De door Saoedi-Arabië geleide OPEC heeft samen met partners als Rusland sinds begin dit jaar de productie met 1,2 miljoen vaten per dag verlaagd om zo de olieprijzen te stutten. Dat heeft geholpen de olieprijzen behoorlijk aan te jagen, nadat in december nog bijna het laagste niveau in twee jaar bereikt werd.

Volgens Al Falih hebben de OPEC en partners correcte beslissingen genomen rond het inperken van de productie om overaanbod tegen te gaan en zal deze coalitie blijven samenwerken als verdere aanpassingen nodig zijn. "Als meer gedaan moet worden voor olie, dan doen we dat", aldus de minister.

Ook stelde de olieminister van Saoedi-Arabië dat het volgens hem niet nodig is om tot een speciale OPEC-bijeenkomst te komen voor de reeds geplande OPEC-top in april van dit jaar. Tijdens deze bijeenkomst zullen de OPEC-leden de productiedoelen voor de rest van het jaar 2019 vastleggen.