DEN HAAG - New Skies Satellites heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal drastisch zien dalen. De nettowinst kwam uit op ,4 miljoen dollar, waar dat in dezelfde periode van 2001 nog 8,1 miljoen dollar was. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. De omzet nam af van 53,2 miljoen dollar tot 49,2 miljoen euro.

Over het eerste halfjaar bedroeg het resultaat 10,8 miljoen dollar, tegenover 16,1 miljoen dollar in 2001. Volgens de begin dit jaar nieuw ingevoerde boekhoudregels was de winst 12,6 miljoen dollar (2001: 16,1 miljoen dollar). New Skies schrijft de daling toe aan een lagere omzet, hogere afschrijvingen door de lancering van een nieuwe satelliet en lagere rentebaten. Het bedrijf zette in de eerste zes maanden 101 miljoen dollar om. Dat was een jaar eerder 104,4 miljoen dollar.

Bestuursvoorzitter D. Goldberg speekt in een toelichting van een "solide tweede kwartaal". Door de lancering van de nieuwe satelliet kon zijn onderneming voor de langere termijn een aantal belangrijke nieuwe contracten afsluiten, aldus Goldberg. De orderportefeuille groeide met 5 procent en is inmiddels goed voor zo'n 635 miljoen dollar.

Met de lagere omzet in de eerste zes maanden was al rekening gehouden, onder meer omdat de satelliet later de lucht inging dan gepland. In verband met de nieuwe boekhoudregels, heeft New Skies eenmalig 23,4 miljoen dollar afgeschreven voor de aankoop van een Australische satellietonderneming in maart 2000.

New Skies doet geen voorspelling voor de ontwikkelingen over het hele jaar.