Interessant is de vraag hoe de rechter de schade zou verdelen over de tweehonderd deelnemende stakers

AMSTERDAM - Luchtvaartbedrijf KLM is niet kansloos met de schadeclaim tegen de tweehonderd werknemers die zaterdag met een wilde staking hebben gezorgd voor 15 miljoen euro schade.

Dat stelt hoogleraar arbeidsrecht E. Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. "Iedere werknemer heeft het recht om te staken, maar dan moet het wel zorgvuldig gebeuren. Ik heb begrepen dat de werknemers een rapportje hebben gezien dat collega's van Northwest Airlines 40 procent meer maximumloon krijgen. Als het echt zo is gegaan, mag de werkgever verwachten dat het personeel niet het werk neerlegt."

Laatste redmiddel

Stakingen zijn bovendien alleen rechtmatig als ze een laatste redmiddel zijn en tijdig zijn aangekondigd. Van beide lijkt geen sprake. Vakbonden waren nog in overleg met KLM. "Maar het kan zijn dat de werknemers ontevreden zijn over de vakbonden. Dat kan ik niet beoordelen", aldus de hoogleraar.

Interessant is de vraag hoe de rechter de schade zou verdelen over de tweehonderd deelnemende stakers. Het zal lastig worden om de schade door iedere werknemer apart vast te stellen, verwacht Verhulp. Een deel van het personeel zal immers zeggen dat ze best had willen werken, maar dat het onmogelijk werd gemaakt door de anderen.

Geen rol

Dat de schadeclaim van 15 miljoen euro erg hoog is voor de kleine groep grondtechnici, speelt volgens de hoogleraar geen rol. "De rechter zal het bedrag niet matigen vanwege een laag inkomen. Dat gebeurt wel bij boetes, maar niet bij schadevergoedingen. Het bedrag wordt toegewezen of niet."

De schadeclaim van KLM zou voor een unicum zorgen in het Nederlandse arbeidsrecht. Verhulp kent althans geen vergelijkbare zaak. "Voor arbeidsjuristen is deze zaak om te smullen", vindt Verhulp. "De doorwerking naar volgende zaken is echter beperkt: Nederland heeft namelijk weinig wilde stakingen."

/ECONOMIEDuizenden reizigers gedupeerd door wilde staking KLMKLM-personeel staakt