DEN HAAG - Het aantal Nederlanders dat een beroep doet op de schuldhulpverlening blijft toenemen. In het eerste halfjaar van 2005 lag het aantal aanvragen 12 procent hoger in vergelijking met de eerste zes maanden van 2004. Als de trend doorzet, zullen dit jaar ongeveer 44.000 Nederlanders aangeven dat ze hulp nodig hebben bij het afbetalen van hun schulden.

Dat heeft directeur G. Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vrijdag bekendgemaakt. Het aantal schuldenaars dat hulp zoekt bij NVVK-leden stijgt al jaren sterk. Ongeveer de helft van de mensen die schuldhulpverlening aanvragen, heeft een bijstandsuitkering.

Oorzaken

Volgens Jaarsma is er een aantal oorzaken te noemen voor de toename van mensen met problematische schulden. "De bijstandsuitkeringen zijn bevroren, de vrije energiemarkt heeft alleen gezorgd voor hogere rekeningen, de huursubsidie is verlaagd en de ziektekosten gestegen".

Nieuw systeem ziektekosten

Jaarsma verwacht dat zijn vereniging komend jaar opnieuw te maken krijgt met extra werk. "Ik houd m'n hart vast voor 1 januari, als het nieuwe systeem voor de ziektekosten wordt ingevoerd. Mensen met een laag inkomen krijgen dan minder zaken vergoed, maar kampen met dezelfde, soms dure gezondheidsproblemen als Nederlanders met een hoger inkomen. Dat kan weer zorgen voor extra financiële problemen."

Alleenstaanden

De groep alleenstaanden is oververtegenwoordigd in de NVVK-statistieken. Vier op de vijf aanvragers van schuldhulpverlening zitten in deze categorie. "Deze groep wordt het zwaarst getroffen en hun aantal neemt nog altijd toe", aldus Jaarsma. "We hebben vorig jaar al berekend dat een alleenstaande bijstandsgerechtigde per maand structureel 40 euro tekort komt. Dat zijn mensen die helemaal geen gekke dingen doen, maar die toch in de problemen komen".