De Amerikaanse winkelketen Sears bereidt zich naar verluidt voor op een mogelijke sluiting, voor het geval een ultieme poging om Sears te redden mislukt. Volgens persbureau Bloomberg is de noodlijdende retailer achter de schermen al gestart met een proces dat kan leiden tot opheffing van de onderneming.

Bloomberg baseert zich op ingewijden. Bij Sears en bij investeringsfonds ESL van voorzitter en oud-topman Eddie Lampert, wordt er inhoudelijk niet gereageerd op de berichten. 

De keten behoort sinds de jaren zestig tot een van de grootste warenhuisketens in de Verenigde Staten. 

Sears moest in oktober faillissementsbescherming aanvragen. De laatste maanden is gezocht naar partijen die willen investeren of het bedrijf over willen nemen.

Alleen Lampert toonde interesse maar het is hem niet gelukt om de banken te overtuigen van zijn plannen. Volgens Bloomberg zou hij komende week nog een laatste kans hebben om zijn voorstel iets te wijzigen.

Sears is in de problemen gekomen omdat het bedrijf zich niet aanpaste aan het veranderende winkellandschap. De noodsituatie dwong Sears al het mes te zetten in honderden van de grofweg zevenhonderd filialen. Het laatste plan van Lampert had ten doel 425 winkels open te houden, met behoud van vijftigduizend banen.