De Iraanse centrale bank heeft bij de regering een voorstel ingediend om vier nullen van de munteenheid rial te schrappen. Het voorstel volgt op een koersdaling van de munt van ongeveer 60 procent in het afgelopen jaar.

De voorzitter van de Iraanse centrale bank, stelde bij het aanbieden van het plan dat hij hoopt dat er "zo snel mogelijk een besluit volgt". Het is niet de eerste keer dat er geopperd wordt om de nullen van de rial te schrappen. 

De zwakke munt zorgt steeds vaker voor problemen voor Iran. Het bemoeilijkt de buitenlandse handel van het land, die sowieso al zwaar onder druk staat door Amerikaanse sancties. 

Iran heeft bovendien te maken met hevige inflatie van enkele tientallen procenten in de afgelopen maanden. Dat heeft al meermaals geleid tot grote protesten van de bevolking. 

Dichter bij de waarde van de dollar

Momenteel moet er voor een euro ruim 44.000 rial neergelegd worden volgens de officiële wisselkoers. Maar op de onofficiële handelsmarkt zou een dollar zelfs meer dan 100.000 rial  en een euro zo'n 125.000 rial waard zijn.

Het voorstel om vier nullen te schrappen, moet de waarde van de rial dichter bij die van de dollar brengen. Het schrappen van de nullen moet na goedkeuring van de regering, ook nog goedkeuring van het parlement krijgen.

Of het gaat om een tijdelijke maatregel, of dat de rial ook in de toekomst meer gekoppeld zal worden aan de dollar, is niet bekend.