Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), zou niet aftreden als hem dat gevraagd werd door de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei hij vrijdag tijdens een paneldiscussie met zijn voorgangers Janet Yellen en Ben Bernanke.

De baas van de Amerikaanse koepel van centrale banken kreeg veel kritiek te verduren van Trump. De president vindt dat de Fed de rente te snel verhoogt.

Er werd zelfs gezinspeeld op ontslag voor Powell, hoewel die berichten later door het Witte Huis werden ontkend.

Volgens Powell heeft hij geen directe opmerkingen van het Witte Huis ontvangen over zijn prestaties en is er ook nog geen afspraak ingepland met Trump. 

De Fed-voorzitter noemde de Amerikaanse economie "sterk", maar beloofde ook het monetaire beleid snel aan te passen als dat nodig zou zijn. "We luisteren zorgvuldig naar de signalen die de markten afgeven", gaf Powell aan. "We wegen de neerwaartse risico's mee bij het bepalen van ons beleid." De graadmeters op Wall Street gingen flink omhoog na de woorden van Powell.

De Federal Reserve heeft de rente vorig jaar vier keer verhoogd. Voor dit jaar staan er nog twee renteverhogingen in de planning. 

Als de rente omhoog gaat, wordt lenen duurder, wat het voor bedrijven en consumenten minder aantrekkelijk maakt om te investeren. Dat heeft een remmende werking op de economie.