AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft maandag de gehele ochtend de zonnige stemming weten vast te houden. De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde tegen het middaguur fors hoger met 12,50 punten. Dat is een toename van 3,7 procent op ,57 punten.


Bekijk video


Bekijk video:

Ook elders in Europa lijken de beurzen goed geluimd. De CAC-index in Parijs en de DAX in Frankfurt stonden tegen de 3 procent in de plus. De Londense graadmeter, de FTSE, noteerde een winst van 2 procent.

Zenuwachtig

De zonnestralen komen vooral van Wall Street. In New York gingen vrijdag de beurzen, na een tumultueuze week met forse koersschommelingen, met lichte winst het weekeinde in. Alleen het zoveelste boekhoudschandaal, dit keer rondom het Amerikaanse telecombedrijf Qwest, dreigt nog roet in het eten te gooien.

"De vraag is wel of dit weer bestendig is. De beleggers zijn nog absoluut zenuwachtig en onzeker na de enorme koersbewegingen van vorige week", aldus een handelaar.

De Amsterdamse graadmeter AEX kende na een ochtend handel slechts één verliezer. Automatiseerder Getronics bungelde onderaan met een verlies van 1,4 procent op 1,38 euro.

De kopgroep werd gevormd door financiële zwaargewichten Aegon, ING en Fortis. Deze fondsen zaten een week eerder juist bij de grootste verliezers na winstwaarschuwingen van Aegon en Fortis. "Een broos technisch herstel", aldus de handelaar. Hij wijst erop dat juist de financiële waarden er onder te lijden hebben als nieuwe meldingen binnenkomen van malversaties in de boekhouding, zoals maandag het Amerikaanse Qwest.

Bankier en verzekeraar ING prijkte bovenaan met een winst van 7 procent op 20,82 euro. Verzekeraar Aegon zat daar vlak achter met een stijging van 6,5 procent naar 13,62 euro. Branchegenoot Fortis volgde met een plus van 5,3 procent op 15,78 euro.

Ook de AMX-index stond aan het einde van de ochtend in de plus, namelijk van 1,3 procent naar 377,38 punten. ASM International prijkte bovenaan met een winst van 6,7 procent op 12,41 euro. Beleggers anticipeerde hiermee op de halfjaarcijfers die de toeleverancier voor de chipindustrie maandag nabeurs presenteert. Een maand geleden kondigde het bedrijf al verbeterde winstverwachtingen aan.

In Londen presenteerde Pearson niet bepaald vrolijke cijfers en evenmin was het toekomstbeeld voor de advertentie-inkomsten zonnig. Desondanks was de uitgever van de Financial Times met een plus van bijna 5 procent koploper van de honderd fondsen binnen de FTSE. Waarschijnlijk putten beleggers hoop uit de goede resultaten die de mediagroep behaalde met zijn onderwijs- en consumentenpublicaties. Bovendien waren de cijfers over het eerste halfjaar minder slecht dan was verwacht.

Euro

Het zonnetje op de beursvloer schijnt ook door de koers van de dollar. De Amerikaanse munt is in opwaartse richting vertrokken en laat de euro weer fors achter zich. Van een pariteit tussen beide valuta is geen sprake meer. Een euro noteerde 0,9870 dollar tegen ,0005 vrijdag. Ten opzichte van het Britse pond daalde de euro van de 0,6325 pond naar 0,6300 pond.