De beurs in Amsterdam is vrijdag met een forse winst het weekend ingegaan. Ook de andere Europese beursgraadmeters toonden herstel na de slechte start van het nieuwe jaar. 

Berichten dat er begin volgende week handelsgesprekken worden gevoerd tussen delegaties van China en de Verenigde Staten, zorgden voor optimisme.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,4 procent hoger op 492,01 punten. De MidKap kreeg er 3 procent bij tot 660,42 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 3,4 procent vooruit.

Beleggers werden in de loop van de middag extra optimistisch na de publicatie van het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid. De banengroei in 's werelds grootste economie was een stuk beter dan verwacht.

'Fed past beleid zo nodig aan'

Daarnaast reageerde de markt op opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Hij hamerde erop dat de Amerikaanse centrale bank altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft en bereid is zo nodig zijn beleid wat aan te passen.

Alle bedrijven in de AEX gingen vooruit. Koploper in de lijst was kabel- en telecomconcern Altice Europe dat dik 10 procent won.

In de MidKap steeg roestvrijstaalmaker Aperam bijna 9 procent. Net als AEX-fonds ArcelorMittal (plus 6,6 procent) is de koers van het staalbedrijf erg gevoelig voor ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China.

De euro was 1,1414 dollar waard, tegen 1,1397 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 48,19 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent meer op 57,24 dollar per vat.