AMSTERDAM - Bedrijven die het risico voor arbeidsongeschiktheid van werknemers voor eigen rekening nemen, veroorzaken minder nieuwe WAO'ers dan andere bedrijven.

Dat heeft het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) maandag bekendgemaakt op basis van een statistische vergelijking tussen 1999 en 2002. Onbekend is waarom er minder nieuwe arbeidsongeschikten ontstaan bij bedrijven die de kosten hiervoor zelf dragen.

Van de 371.000 werkgevers in Nederland draagt ongeveer 1 procent zelf het risico van de WAO-kosten. Hiervoor hebben ze meestal een particuliere verzekering gesloten. De andere werkgevers doen mee met een publiek omslagstelsel.

Bedrijven die de WAO-kosten zelf betalen, zorgden vorig jaar voor 3,1 procent van de nieuwe arbeidsongeschikten, terwijl ze ongeveer 5,8 procent van alle Nederlandse werknemers in dienst hadden.

Nederland telt totaal bijna een miljoen mensen in de WAO. De deur naar deze uitkering gaat overigens op een kier door maatregelen die de nieuwe regering heeft aangekondigd.