Nederlandse vervoersdiensten zijn voor reizigers 32 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie, blijkt uit statistieken van Eurostat.

Naast openbaar vervoer vallen bijvoorbeeld taxi's, huurauto's, helikopters en veerdiensten ook onder deze noemer. Deze cijfers zeggen dus niet direct iets over de kosten van onze treinkaartjes.

In België liggen de vervoersprijzen slechts 4 procent boven het Europees gemiddelde, meldt het statistiekbureau. Nederland ligt daarmee dichter bij landen als Zwitserland (30 procent), Denemarken (29 procent) en het Verenigd Koninkrijk (25 procent).

Op andere gebieden liggen de prijzen in Nederland een stuk lager. Zo is eten en non-alcoholische dranken in Nederland slechts 1 procent duurder dan het Europees gemiddelde en alcoholische dranken 6 procent duurder. De prijzen van huishoudelijke apparaten liggen 2 procent onder het Europees gemiddelde.

Correctie 13:50 uur: In een eerdere versie van dit verhaal werd ten onrechte aangegeven dat het prijsverschil enkel over de kosten van het Nederlandse openbaar vervoer zou gaan.