Het omzetalarm van techbedrijf Apple heeft donderdag ook geleid tot verliezen op Europese beurzen. De AEX verloor rond het middaguur 1 procent. Beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen ook 1 procent achteruit.

Eerder sloten de beurzen in Azië al licht lager, vanwege de aangepaste omzetverwachting van de techgigant.

Apple stelde zijn omzetverwachting naar beneden bij, vooral door een zwakker dan verwachte vraag naar iPhones in China. Volgens topman Tim Cook zwakt de economische groei in China sterker af dan voorzien.

Ook hebben de toenemende handelsspanningen tussen China en de VS een negatief effect op de economie in het land. Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 8,5 procent.

Technologiebedrijven en Europese toeleveranciers aan iPhone-maker Apple kregen rake klappen. Bij de hoofdfondsen op het Damrak verloor chipmachinemaker ASML 3,9 procent.

Chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van 5,6 en 4,9 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor bijna 9 procent en in Zürich kelderde AMS 19 procent. STMicroelectronics raakte in Parijs meer dan 9,7 procent kwijt.

Randstad verliest na adviesverlaging Credit Suisse

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een verlies van bijna 5 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco (min 5,2 procent) werd teruggeschroefd.

De banken ING en ABN AMRO waren de enige stijgers met winsten van 0,2 procent. Sterkste stijgers in de MidKap waren luchtvaartcombinatie Air France-KLM en beursintermediair Flow Traders met plussen van 1,2 procent.

De euro was 1,1364 dollar waard, tegen 1,1356 dollar op woensdag. De olieprijzen vielen wat terug na de opleving een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 46,18 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 54,86 dollar per vat.