De Braziliaanse aandelenindex Bovespa heeft woensdag een recordhoogte bereikt. De indice steeg met 3,56 procent tot 91.012 punten.

Het record had waarschijnlijk veel te maken met de beëdiging van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij werd op de eerste dag van het nieuwe jaar geïnstalleerd, maar op die dag waren de beurzen gesloten.

Bolsonaro won vorig jaar de presidentsverkiezingen. Hij beloofde kiezers de volgens hem door een corrupte elite veroorzaakte problemen met harde hand aan te pakken. Dinsdag herhaalde hij deze belofte.

Hij riep parlementariërs op om te helpen "Brazilië te bevrijden van het juk van de corruptie, de misdaad, het economische wanbeleid en het ideologische keurslijf". 

Diverse onderzoeken naar leden kabinet

Bolsonaro wil met hervormingen de overheidsfinanciën op orde krijgen en de lastendruk voor werkgevers en werknemers verminderen. Critici vrezen juist voor de neoliberale koers die hij wil varen. 

Hij is ook omstreden omdat hij onder meer de eerdere militaire dictatuur in het land heeft geprezen en beledigende uitspraken heeft gedaan over vrouwen, homo's en mensen met een donkere huidskleur. 

Ook lopen er diverse onderzoeken naar de leden van zijn kabinet. Zijn kabinetschef heeft al toegegeven illegaal campagnegeld te hebben aangenomen. 

Bolsonaro zwaarbeveiligd bij inauguratie in Brazilië
62
Bolsonaro zwaarbeveiligd bij inauguratie in Brazilië