De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ingegrepen bij de noodlijdende Italiaanse bank Banca Carige. De centrale bank heeft eigen bestuurders aangesteld nadat een meerderheid van het bestuur was opgestapt.

Banca Carige miste een deadline voor het ophalen van 400 miljoen euro aan nieuw kapitaal, nadat de grootste aandeelhouder - de familie Malacalza - zich onthield van een stemming over het reddingsplan.

Banca Carige heeft nog steeds last van de problemen waar Italiaanse banken de laatste jaren vaak mee te maken hadden. Na de financiële crisis bleken veel instellingen bedragen te hebben uitgeleend die niet of maar gedeeltelijk worden terugbetaald, zogeheten 'slechte leningen'.

De meeste Italiaanse banken hebben de afgelopen jaren orde op zaken gesteld door voor miljarden aan nieuw kapitaal op te halen. In een sommige gevallen moest de Italiaanse staat eraan te pas komen om de banken te helpen.

Maar eind vorig jaar bleek bij testen van de ECB, die toezicht houdt op de grootste Europese banken, dat Banca Carige nog niet genoeg geld in kas had. De bank had tot eind 2018 om het gat te dichten.