De Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar licht gedaald. Elders in Europa waren overwegend plussen te zien op de aandelenmarkten.

De AEX opende woensdag nog met een verlies van 2,1 procent. Dit verlies werd gedurende de dag teruggedrongen dankzij teruglopende verliezen op Wall Street en de hogere olieprijzen. 

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent lager op 486,57 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 652,90 punten. Frankfurt en Londen wonnen tot 0,2 procent, maar Parijs ging 0,9 procent omlaag.

In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler, met een min van 2,6 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal (min 2,4 procent). Verlichtingsbedrijf Signify was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 2,4 procent. Shell ging 1,2 procent vooruit.

Air France-KLM verliest 2,1 procent

In de MidKap sloot metalenspecialist AMG de rij met een min van 2,2 procent. Air France-KLM werd 2,1 procent lager gezet, net als baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. Sligro daalde 1,3 procent.

Het groothandelsbedrijf zette afgelopen jaar een omzet in de boeken van ruim 2,3 miljard euro. Dat is 9,6 procent meer dan een jaar eerder en in lijn met de verwachtingen van analisten. Sligro publiceert op 24 januari zijn definitieve jaarcijfers.

TomTom lichtpuntje op rode beurs

Navigatiebedrijf TomTom voerde de winnaars bij de middelgrote fondsen aan met een plus van 1,9 procent. BAM won 0,2 procent in de MidKap. De bouwer heeft een akkoord gesloten met Eindhoven Airport over de financiële afwikkeling van het instorten van een parkeergarage op het vliegveld.

De euro noteerde 1,1356 dollar, tegen 1,1453 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie klom 3,6 procent in prijs tot 47,02 dollar. Brentolie kostte 3,3 procent meer op 55,60 dollar per vat.