Geldtransporteur SecurCash Nederland is failliet. Curator Marc Udink heeft dat bevestigd, na eerder berichtgeving van De Telegraaf. Udink hoopt op een doorstart voor het bedrijf dat geld van en naar winkels vervoert.

Woensdag en donderdag rijdt SecurCash niet met geld naar winkels. Vrijdag moet het bedrijf wel weer actief zijn, maar de curator is nog in gesprek om daar geld voor te vinden.

"We willen actief blijven, ook om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen", aldus Udink. "Maar de schuldeisers mogen daar niet slechter van worden."

De markt voor geldtransporten kent een hevige concurrentie met lage marges. In die marktomstandigheden lukte het SecurCash niet om het hoofd boven water te houden. Of een doorstart mogelijk is, moet nog blijken.

Onlangs werd al met een aantal concurrenten gesproken, maar die deden geen bod op SecurCash.

'Betrokken partijen moesten zwijgen om paniek te voorkomen'

Volgens De Telegraaf  zou De Nederlandsche Bank (DNB) al maanden de handen vol hebben aan de problemen bij het bedrijf. Om paniek rond de drukke feestdagen te voorkomen, moesten alle betrokken partijen beloven te zwijgen over de situatie. De toezichthouder wilde tegenover de krant niet reageren.

Er werken ruim driehonderd mensen bij SecurCash Nederland, waaronder meer dan tweehonderd vaste krachten. 

DNB heeft al twee partijen aangezocht om de activiteiten van SecurCash vanaf februari over te nemen. Een van die bedrijven, RCCS Waardetransport, heeft het Meldpunt Cashafhandeling opgezet.

Winkeliers en grootwinkelbedrijven die in de problemen denken te komen door het bankroet van SecurCash kunnen zich daar melden.