De redding van de Italiaanse bank Banca Carige is op losse schroeven komen te staan nadat de grootste aandeelhouder een kapitaalinjectie blokkeerde. Malacalza Investimenti wil meer duidelijkheid over de toekomst van de bank.

De kapitaalinjectie van 400 miljoen euro is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat vorige maand werd bedacht om aan eisen van de Europese centrale bank (ECB) te voldoen.

Voor het einde van het jaar moet de bank van de ECB het kapitaal hebben verhoogd. Andere Italiaanse banken kwamen Carige te hulp, maar zonder goedkeuring van aandeelhouder Malacalza voor de kapitaalinjectie komt het voortbestaan van de bank in gevaar.

De situatie zorgt voor nieuwe onrust in de Italiaanse financiële sector. Aandelen van Italiaanse banken staan lager en de rente op Italiaanse staatsobligaties, die flink zijn gedaald in de laatste weken, stijgen weer.

Vrees dat angst overslaat

De onrust doet denken aan eerdere jaren waarin Italiaanse banken reddingshulp nodig hadden. Zo werd Monte dei Paschi twee jaar geleden gered met enkele miljarden door de Italiaanse staat. Twee Venetiaanse banken gingen wel kopje onder.

In dit geval is vooral de schaal van het probleem wel een stuk kleiner. Carige is de op negen na grootste bank van Italië, maar marktvolgers vrezen vooral dat de angst overslaat naar andere Italiaanse banken. Zo haalde de grootste bank van Italië, UniCredit, vorige maand 3 miljard euro op, maar werd daarvoor een flinke renteopslag betaald.