WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekt circa 30 miljard dollar uit om Brazilië tegen een economische crisis te beschermen. Dat heeft IMF-directeur Horst Köhler woensdagavond bekendgemaakt. Het IMF leent 80 procent van het pakket, dat vooral als buffer dient, volgend jaar.

Het IMF geeft met kredietpakket een signaal dat het gelooft in de kracht van de Braziliaanse economie. Daarover is door buitenlandse investeerders de afgelopen weken sterk getwijfeld, zeker gezien de crises in de buurlanden Argentinië en Uruguay. De Braziliaanse munt, de aandelenkoersen en staatsobligaties kelderden door deze onzekerheid.

Dit is extra in de hand gewerkt door nervositeit over de afloop van de Braziliaanse presidentsverkiezingen in oktober. De angst bestaat vooral dat de linkse kandidaat Ignacio 'Lula' da Silva de verkiezingen wint en breekt met het solide economische beleid van de huidige president Cardoso.

Lula, een voormalige marxist, zou onder meer het overheidstekort verder willen laten oplopen, wat gezien de grote staatsschuld van het Zuid-Amerikaanse land (meer dan 250 miljard dollar) een hachelijk avontuur is. Investeerders vrezen daarom dat Brazilië eind dit jaar niet meer aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Met de IMF-leningen wordt dit waarschijnlijk voorkomen.

Vorig jaar september verstrekte het IMF Brazilië al 15 miljard dollar aan leningen. Dit kredietprogramma loopt echter in december af. Haast was daarom geboden om de grootste economie van Zuid-Amerika te helpen met nieuwe leningen.

Brazilië heeft in ruil voor de extra kredieten wel moeten beloven dat het de komende jaren exclusief rentebetalingen op schulden een begrotingsoverschot van minstens 3,75 procent realiseert. Het IMF heeft er vertrouwen in dat ook de aankomende president zich hieraan zal houden. Het fonds heeft inmiddels al regelmatig contact met de kandidaten.

De lidstaten van het IMF moeten het kredietpakket nog wel goedkeuren. Zij zullen zich in september over het plan buigen.