De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met opmerkelijk sterke winsten gesloten. Het zijn de sterkste koersstijgingen op Wall Street in drie jaar tijd. Ook in Japan schoot de beurs omhoog, de Nikkei-index steeg met 3,9 procent.

De Dow-Jonesindex eindigde 5 procent hoger op 22.878,45 punten. De brede S&P 500 klom 5 procent tot 2.467,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 5,8 procent tot 6.554,35 punten. Dinsdag bleef de markt dicht voor Kerst.

De beurzen stegen zo hard omdat handelaren op jacht gingen naar koopjes na de zware koersverliezen van de afgelopen tijden en er kwamen goede cijfers over de Amerikaanse consumentenuitgaven voor de feestdagenperiode.

Beleggers kauwden nog altijd op de gedeeltelijke 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. Die is veroorzaakt door onenigheid over een nieuw budget. President Donald Trump houdt vol dat daar geld voor de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens in moet worden opgenomen. Democratische politici zijn het daar niet mee eens.

Kritiek Trump op Fed blijft boven markt hangen

Verder bleef ook de aanhoudende kritiek van Trump op de Federal Reserve en Fed-voorzitter Jerome Powell boven de markt hangen. Trump heeft inmiddels ook zijn vertrouwen uitgesproken in de centrale bank en Powell, maar blijft kritisch over het beleid van renteverhogingen.

Trump zou vorige week nog met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht door het Witte Huis ontkend.

Olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien

Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers over de feestdagen. Zo noteerden Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 10,3 procent in de plus. Amazon klom 9,5 procent. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht.

Onder meer de vraag naar de Echo-apparaten waarmee gebruik gemaakt kan worden van Amazons slimme assistent Alexa trok aan. Ook werden tientallen miljoenen mensen lid van abonneedienst Amazon Prime.

De olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien. Brent-olie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs zeer sterk op. Brent werd ruim 9 procent duurder op 55,17 dollar per vat.

Amerikaanse olie ging meer dan 10 procent omhoog tot 46,86 dollar. Olieconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot bijna 8 procent.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1409 dollar bij het Europese slot maandag.