De vastgoedconstructie die Loek Winter en enkele andere ondernemers toepassen bij zorginstelling DeSeizoenen is toegestaan, blijkt uit een onderzoek dat de Ondernemingskamer heeft bevolen.

Eind april gaf de Ondernemingskamer opdracht tot een onderzoek bij DeSeizoenen over de gang van zaken tussen 10 januari 2012 tot 15 maart 2016, nadat de centrale Cliëntenraad daarom had gevraagd.

De Cliëntenraad had zijn zorgen uitgesproken om de constructie waarin bestuurders van de zorginstelling ook eigenaren waren van de vastgoedonderneming en het facilitair bedrijf die diensten leveren aan DeSeizoenen.

Op deze manier kunnen de eigenaren, Winter en nog drie ondernemers, van DeSeizoenen alsnog winst maken aan de instelling. In sommige takken van de zorg geldt namelijk een winstverbod. Sommige zorginstellingen mogen daarom geen winst uitkeren aan de aandeelhouders.

Winter maakt er geen geheim van dat hij deze constructies gebruikt. "Op de zorg wordt niet verdiend, vastgoed is het verdienmodel", vertelde hij onlangs nog aan NRC.