Duizenden reizigers strandden zaterdag tijdens de traditionele zomerdrukte op de luchthaven en ook zondag waren de gevolgen nog merkbaar

Een wilde staking van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM heeft dit weekeinde voor veel chaos gezorgd op Schiphol. Duizenden reizigers strandden zaterdag tijdens de traditionele zomerdrukte op de luchthaven en ook zondag waren de gevolgen nog merkbaar.

Grondpersoneel

Rond de tweehonderd grondtechnici, die vliegtuigen onderhouden en klaarmaken voor vertrek, legden zaterdagochtend onaangekondigd het werk neer uit onvrede over hun salaris. Zij eisten 40 procent meer loon, omdat uit onderzoek was gebleken dat hun Amerikaanse collega's tot 40 procent meer verdienen. Vakbonden konden wel begrip opbrengen, maar steunden de actie niet aangezien zij nog in overleg zijn met KLM over de lonen van werktuigkundigen.

Woedend

KLM reageerde woedend. Volgens de onderneming hebben de grondtechnici moedwillig een van de drukste weekeinden van het jaar gekozen voor hun actie.

De wilde staking dwong KLM drastisch in te grijpen in het vluchtschema. Zaterdag vertrokken 22 van de 43 intercontinentale vluchten niet en zondag verdwenen er drie uit de dienstregeling. Het Europese verkeer van KLM werd zaterdagavond gedeeltelijk getroffen.

Reizigers waren vooral de dupe van de staking. Volgens schattingen van KLM en Schiphol konden 5000 tot 6000 passagiers niet vertrekken vanaf Schiphol. Voor hen moest opvang worden geregeld. Dit leverde grote problemen op omdat hotels rondom de luchthaven al te maken hadden met drukte door de traditionele piek in de zomervakantie.

Veldbedden

Enkele honderden veldbedden en het verstrekken van eten en drinken brachten uitkomst, maar konden niet voorkomen dat vele reizigers hun frustraties uitten. Even dreigden er opstootjes omdat mensen het gevoel hadden dat ze 'vastzaten' achter de douanecontroles.

De Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, verklaarde echter dat problemen achterwege bleven. Een woordvoerster van Schiphol zei zaterdagavond dat een 'alarm van openbare orde' niet nodig was.

De rust keerde zaterdagavond laat enigszins terug toen reizigers in hotels waren ondergebracht of naar huis waren gegaan omdat op Schiphol blijven zinloos bleek.

Kort geding

Ook het afbreken van de staking bracht rust. De grondtechnici besloten 's avonds hun actie te stoppen toen KLM met een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam de werknemers dwong het werk weer te hervatten. Daardoor kon de luchtvaartmaatschappij haar reizigers ook weer perspectief bieden dat zij spoedig hun bestemming zouden bereiken.

Overboekingen

KLM verklaarde zondag dat het merendeel van de gestrande reizigers op weg was naar de plaats van bestemming. Dat was onder meer te danken aan overboekingen naar andere maatschappijen. Ook had KLM-personeel 's nachts lang doorgewerkt om ervoor te zorgen dat zondagochtend het Europese en intercontinentale verkeer weer op orde zou komen.

Schade

De staking heeft KLM grote schade toegebracht. De onderneming schat dit weekeinde 15 miljoen euro te hebben verloren, meer dan de onlangs gepresenteerde kwartaalwinst van 11 miljoen euro. KLM wil de stakende werktuigkundigen aansprakelijk stellen, maar gaat eerst nog de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam juridisch bekijken. Ook zijn disciplinaire maatregelen in het vooruitzicht gesteld, maar welke dat zijn wilde KLM zondag niet zeggen.

Salarisconflict

Het salarisconflict is door het hectische weekeinde nog niet voorbij. Deze week overlegt KLM verder met de bonden over de beloningen voor de grondtechnici.

/ECONOMIEKLM-personeel staakt