De Amerikaanse president Donald Trump overweegt het ontslag van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed). Dat meldt Bloomberg op basis van vier bronnen.

Trump hekelt al langer het beleid van het hoofd van de Amerikaanse centrale bank. Hij is het oneens met de renteverhogingen die Powell deze week doorvoerde. Ook neemt hij de voorzitter de dalingen op de beurzen kwalijk.

Adviseurs van Trump denken niet dat de president zal doorpakken met het ontslag, schrijft Bloomberg. Ze vermoeden dat zijn woede door de feestdagen zal bedaren. 

Een ontslag van Powell zou desastreus uitpakken voor de financiële markt, waarschuwen de bronnen. Beleggers zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat de Federal Reserve de economie beschermt, ongeacht de politieke kleur in het Witte Huis. Die scheiding tussen politiek en economie wordt van oudsher gerespecteerd door staatshoofden. Het is ook onduidelijk of Trump wel de bevoegdheid heeft om Powell te ontslaan.

Andere ontslagen bestuurders

Trumps eerdere klachten over zijn bestuurders leidden uiteindelijk tot ontslagen, zoals die van onder anderen minister van Justitie Jeff Sessions, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en stafchef John Kelly.

De Fed liet eerder al weten dat er volgend jaar nog twee rentestappen nodig zijn om de economie en inflatie weer op de gewenste niveaus te krijgen.