CRUQUIUS - Een boze belegger stelt de directie van KPNQwest persoonlijk aansprakelijk voor ruim 800.000 euro aan schade die hij heeft geleden op beleggen in de failliette kabelonderneming.

De directie krijgt maandag een brief van het Haarlemse advocatenkantoor Laus Advocaten waarin zij wordt opgeroepen binnen twee weken te reageren. Doet zij dit niet dan stapt het kantoor namens de belegger naar de rechter.

Het brein achter de juridische actie is de miljonair R. Beusenberg. Hij voelt zich "bestolen" door KPNQwest, dat eind mei ten onder ging door een schuld van 1,8 miljard euro.

Beusenberg kocht naar eigen zeggen vanaf januari meer dan .000 aandelen, waarvan de eerste 3000 tegen een koers van 6,67 euro. Intussen zijn de stukken bijna niets meer waard. Vrijdag kostte een aandeel 10 eurocent.

Beusenberg heeft de afgelopen tijd bewijzen verzameld die zouden aantonen dat KPNQwest beleggers bedrogen heeft. "Toen ik de aandelen kocht had KPNWest volgens analisten nog een koersdoel van tot 21 euro. Pas in april zag ik dat het goed mis was." Beusenberg neemt het KPNQwest vooral kwalijk dat het te lang een te rooskleurige gang van zaken heeft voorgesteld.

Beusenberg zegt inmiddels reacties te hebben gekregen van driehonderd andere beleggers. Uiteindelijk is het de bedoeling om een gezamenlijke claim neer te leggen bij de KPNQwest-top, die in de miljoenen zal lopen, aldus Beusenberg. Mocht er bij de directieleden niets te halen vallen, dan overweegt de ondernemer aandeelhouder KPN aansprakelijk te stellen.