Nederland kent in economisch opzicht meer pieken en dalen dan België. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de economische groei bij voor- en tegenspoed vergeleek met die van onze zuiderburen.

Dat land reageert veel minder grillig op economische schommelingen.

Het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland steeg in eerste drie kwartalen van 2018 bijvoorbeeld met 2,8 procent op jaarbasis. In België leidde de hoogconjunctuur in dezelfde periode tot een groei van 'slechts' 1,5 procent.

De economische groei in Nederland liep in de periode van 2009 tot 2013, de jaren na de kredietcrisis, juist achter op zijn zuiderbuur. Hetzelfde patroon was te zien in eerdere periodes van economische opleving en neergang.

Verschil ligt vooral aan binnenlandse bestedingen

De economieën van de twee buurlanden lijken veel op elkaar. Dat Nederland toch heftiger reageert op schommelingen, ligt volgens het CBS vooral aan binnenlandse bestedingen. Zo houden Nederlandse consumenten de hand steviger op de knip bij economisch mindere tijden.

Dat komt mogelijk omdat ze vergeleken met Belgen minder spaargeld en beleggingen als financiële buffer hebben. Ook de huizenmarkt is in Nederland sterker onderhevig aan schommelingen, en die heeft aanzienlijke invloed op de consumptie.

Verder wijst CBS naar het verschil tussen de overheidsuitgaven van de twee landen. In Nederland werd na de crisis flink bezuinigd, waardoor de publieke bestedingen amper stegen of zelfs daalden. De Belgische overheid bleef haar uitgaven daarentegen opvoeren in de economisch mindere jaren.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!