De economische betekenis van de haven van Rotterdam is twee keer zo groot als gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

In de studie wordt de zogeheten toegevoegde waarde van de Rotterdamse haven in 2017 becijferd op 45,6 miljard euro, oftewel 6,2 procent van de Nederlandse economie. Dat is veel meer dan waar het Havenbedrijf zelf tot nu toe van uitging.

In dit onderzoek is ook gekeken naar de zogeheten voorwaartse indirecte effecten. Dat zijn economische activiteiten in Nederland die mogelijk worden gemaakt dankzij de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, zoals wederuitvoer via logistiek en distributie.

Topman Allard Castelein van het havenbedrijf is blij met het rapport. "Dit wetenschappelijke onderzoek bewijst de enorme betekenis van de Rotterdamse haven voor de groei van de Nederlandse economie. Bovendien toont het rapport aan dat het toekomstig verdienvermogen van de haven robuuste groeimogelijkheden heeft", aldus Castelein.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!