De kerstbomenverkoop zit dit jaar wederom in de lift. Volgens de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) worden deze decembermaand in totaal waarschijnlijk zo'n 2,5 miljoen bomen aan de man gebracht.

"Het gaat super", zegt VNK-voorzitter Gerard Krol. "De laatste jaren lieten we telkens een groei zien van zo'n 4 procent. Misschien dat we daar dit jaar wel overheen gaan."

Krol heeft de indruk dat 'echte' kerstbomen in populariteit toenemen ten opzichte van kunstexemplaren. Dit jaar kwam de kerstbomenverkoop zelfs erg vroeg op gang. In het weekend voor Sinterklaas werd bij bijvoorbeeld bouwmarkten en straatverkopers al een flinke voorraad bomen van de hand gedaan.

De uitzonderlijke droogte van afgelopen zomer heeft geen gevolgen gehad voor het aanbod aan kerstbomen dit jaar. Vooral de grote sparren hebben de droogte goed doorstaan. Bomen die dit voorjaar zijn geplant, deden het iets minder goed.

Bij kwekers die het plantgoed niet konden beregenen, ging 20 tot 30 procent van de bomen dood. Krol denkt dat de consument hier weinig van zal merken, omdat veel kerstbomen pas worden verkocht als ze ongeveer twaalf jaar oud zijn.

Prijzen van kerstbomen stijgen waarschijnlijk

Elders in Europa leidde de droogte tot meer kaalslag onder pas geplante sparren. Volgens de VNK meldden sommige kwekers in het Duitse Sauerland en in Denemarken een uitval van meer dan 80 procent. 

De droogte heeft geen invloed gehad op de prijzen van dit jaar, maar heeft mogelijk gevolgen op de lange termijn. "We hebben één jaar aan nieuwe aanplant verloren. Dat zal over een paar jaar merkbaar zijn, als die bomen volgroeid hadden moeten zijn", zei landenmanager in Nederland Frank Bos van Green Team, de Europese marktleider in kerstbomen in november tegen NU.nl.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!