Vliegtuigmaatschappij Ryanair heeft collectief ontslag aangevraagd voor het Nederlandse personeel, inclusief de zestien Nederlandse piloten die eerder een kort geding tegen het concern wonnen. Ook worden vijftien cabinemedewerkers getroffen door de stap.

Dat meldt pilotenvakbond VNV dinsdag. Ryanair zegt de stap te nemen om bedrijfseconomische redenen.

De vakbond zegt verbaasd te zijn dat het UWV de aanvraag in behandeling neemt omdat de rechter eerder oordeelde dat de sluiting van de basis in Eindhoven diende als wraakactie voor stakingen van de piloten.

"De aanvraag voldoet namelijk niet aan de door het UWV zelf gestelde eisen. Zo worden bedrijfseconomische redenen niet cijfermatig onderbouwd", aldus VNV. UWV zegt in een toelichting dat de aanvraag van Ryanair voldoende onderbouwd is om in behandeling te nemen en dat de aanleiding voor de aanvraag de sluiting van de basis is. 

Ryanair sloot de Eindhovense basis begin vorige maand nadat een rechter in een kort geding wel had bepaald dat Ryanair zestien piloten niet kon dwingen om te verhuizen.

Voor de sluiting had Ryanair vijftig piloten en 150 cabinepersoneelsleden op Eindhoven, die met vier vliegtuigen vlogen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!