Apple zou zich gedwongen voelen een schikking te bereiken met chipfabrikant Qualcomm in hun langslepende patentconflict, meldt persbureau Bloomberg vrijdag. 

Qualcomm kreeg onlangs voor elkaar dat China de verkoop van oudere iPhone-modellen verbood vanwege de patentkwestie. Qualcomm wil dat ook de verkoop van de nieuwste modellen van de iPhone wordt verboden. 

Het concern beschuldigt Apple ervan Qualcomms technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar genoeg voor te betalen. Apple vindt juist dat de chipproducent misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt om hoge royalty's te vragen, aldus Bloomberg. Deze vete vechten de bedrijven wereldwijd uit.

Apple voelt zich onder druk gezet om tot een regeling te komen met Qualcomm, vanwege het belang van de Chinese mobiele markt.

Schade voor Chinese economie

Volgens Apple schaadt het verbod op de verkoop van iPhones de Chinese economie, omdat in dat land veel producten van Apple worden geproduceerd. Ook loopt de Chinese overheid door het verkoopverbod belastinginkomsten mis, stelt Apple.

Overigens kondigde Apple wel aan komende week een software-update door te voeren voor Chinese iPhone-gebruikers. Die update is gericht op het wijzigen van functies die volgens een rechtbank inbreuk maakten op een aantal Qualcomm-patenten.

Apple heeft overigens beroep aangetekend, maar de onderneming wil "eventuele bezorgdheid" wegnemen. De stap toont volgens kenners het grote belang van de Chinese markt voor het bedrijf. Daar behaalt Apple ongeveer een vijfde van zijn omzet.

Qualcomm laat weten dat een software-update niet betekent dat Apple zijn telefoons mag blijven verkopen. Volgens de chipmaker betekent het voorlopige verkoopverbod dat Apple hoe dan ook zijn iPhones uit de winkels moet halen.