Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Pensioen

'Ruim 850.000 Nederlanders in loondienst bouwen geen pensioen op'

Zo'n 856.000 Nederlanders in loondienst hadden twee jaar geleden geen pensioenregeling, dat komt neer op 13 procent van de werknemers. Bij vorige tellingen ging het nog om zo'n 4 procent.
Door NU.nl/ANP

40 procent van de werknemers zonder pensioenregeling heeft een vast contract, de anderen hebben een tijdelijk of flexibel contract, schrijft Trouw vrijdag op basis van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Uit eerdere onderzoeken kwamen telkens lagere getallen naar voren. Daardoor is het probleem volgens minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees onderschat. Volgens het CBS is nu een groter aandeel gemeten, omdat het statistiekbureau nu een nauwkeurigere onderzoeksmethode hanteert.

In het nieuwe onderzoek heeft het CBS ook werknemers meegeteld van wie het jaarloon lager is dan het wettelijk minimumloon. Ook zijn er meer bedrijfstakken onderzocht, waaronder uitzendbureaus. Zo blijkt dat 33 procent van de Nederlandse uitzendkrachten geen pensioenregeling heeft.

Volgens branchevereniging ABU liggen de cijfers iets genuanceerder. "De pensioenadministratie loopt altijd een paar maanden achter, waardoor het lijkt alsof uitzendkrachten geen pensioen opbouwen, terwijl ze dat wel doen", zegt ABU tegen de krant.

Opvallend is ook dat 77 procent van de zelfstandigen wél voor een pensioen spaart of dat heeft opgebouwd. Hoogleraar pensioenrecht Mark Heemskerk zegt in Trouw: "De situatie van zzp'ers lijkt nu mee te vallen, terwijl het bij de werknemers juist tegenvalt".


Lees meer over:

CarrièreEconomie

Aanbevolen artikelen