De Europese Centrale Bank (ECB) stopt zoals verwacht definitief met het opkoopprogramma dat de centrale bank begin 2016 startte. De bank houdt de huidige balans wel op peil. Dit betekent dat leningen die worden afgelost opnieuw worden geïnvesteerd in financiële markten.

De ECB zegt daarnaast deze herinvesteringen ook voor langere tijd vol te houden. De bank zegt pas de balans af te bouwen als het renteniveau is verhoogd. 

Deze rentes blijven vooralsnog op het huidige lage niveau. Om geld te lenen bij de ECB betalen banken een rente van 0 procent. Als de financiële instellingen geld stallen bij de centrale bank, dan moet daar 0,4 procent rente voor betaald worden.

De ECB houdt de rentetarieven al zo laag sinds maart 2016. Op zijn vroegst worden de rentes pas na de zomer van 2019 verhoogd. 

Lagere groeiverwachting

Verder verlaagde de centrale bank de groeiverwachtingen voor de eurozone. Zo gaat de ECB nu uit van een economische groei van 1,9 procent voor dit jaar. Eerder was dit nog 1,8 procent. Voor 2019 is de groeiverwachting verlaagd van 1,8 procent naar 1,7 procent. 

De inflatieverwachting voor dit jaar is verhoogd van 1,7 procent naar 1,8 procent, terwijl die voor volgend jaar is verlaagd van 1,7 procent naar 1,6 procent. De ECB heeft als doelstelling de inflatie iets onder de 2 procent te krijgen op de middellange termijn. 

Centralebankpresident Mario Draghi zei in een toelichting een vertraging te zien van de Europese economie in de cijfers. Hij benadrukte dat er nog steeds flinke stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de economie te ondersteunen. 

2,6 biljoen euro in de financiële markten gepompt

Met het opkoopprogramma heeft de centrale zo'n 2,6 biljoen euro in de financiële markten gepompt. De centrale bank gebruikte dat geld om bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen. Zo kwam er meer geld terecht in het financiële systeem en werden financiële partijen ook gedwongen hun vermogen ergens anders in te steken.

De lage rentes op spaarrekeningen, maar ook op hypotheken, zijn een direct gevolg geweest van al deze maatregelen van de ECB. Marktkenners verwachten niet dat deze rentes snel gaan stijgen.