AMSTERDAM - Na een lager slot van Wall Street donderdag was het vrijdag op de effectenbeurzen aan deze kant van de Oceaan weer gedaan met de pret. Hoewel de Dow-Jonesindex nauwelijks van zijn plaats kwam, was het verlies van de Nasdaq, bijna 4 procent, voor beleggers voldoende reden de moed weer te laten zakken.


Bekijk video

Na ongeveer een uur handel noteerde de AEX-index in Amsterdam 3 punten of 0,89 procent lager op 333,13. Het was echter niet allemaal treurigheid troef: vijf hoofdfondsen boekten een winstje, twee bleven onveranderd. De graadmeter van de middelgrote fondsen, de MidKap-index, steeg met 3,71 punten naar 371,82.

Handelshuis Hagemeyer was onder de meest verhandelde fondsen de grote winnaar met een koersstijging van ruim 4 procent. Ook Aegon, ASML en Elsevier kregen er wat bij, terwijl CMG en KPN niet van hun plaats kwamen. De grootste daler was Akzo Nobel, dat 5,2 procent inleverde op 32,22 euro.

Ook elders in Europa sierde het rood de borden. De FTSE in Londen en de CAC-index in Parijs stonden op een verlies van 1 procent. De DAX-index in Frankfurt bleef vastzitten aan het slot van donderdag.

Technologiefondsen en aandelen van chipproducenten leden het meest onder de slechte stemming. Zo ging er van de Britse ARM Holdings 2,5 procent af en verloor Infineon op de beurs in Frankfurt bijna 5 procent. De Franse telecombedrijven Alcatel en Orange gingen meer dan 3 procent onderuit.

Euro

Op de valutamarkten schommelde de euro, net als donderdag, rond de dollar-pariteit en noteerde 1,0005 dollar tegen 0,9995 een etmaal eerder. Ten opzichte van het Britse pond bleef de waarde van de Europese munt staan op 0,6335 pond.